Merhaba sevgili okuyucularım sömestre tatilini yarılarken bu hafta sizlere tatil planınızda kilo yönetiminden bahsetmek istiyorum. Tatilde beslenme hem çocuklar hem de yetişkinler için en önemli konulardandır. Genel olarak bu dönemde birçok kişi yediklerine ve içtiklerine dikkat etmeden sınırsız bir besin tüketimi içine girer. İki haftalık yapılan tatillerde bile en az iki kilo alıp tatilimizi bitiririz. Tatil döneminde normalde beslenme programımızda olmayan birçok besini tüketiriz. Bu besinlere ek olarak açık büfelerde sınırsız seçeneğin sunulduğu otel tuzakları, geç saatte uyuma ve düzensiz uyku saatleri de eklendiğinde kilo almanız kaçınılmaz bir durum haline gelir.
Özellikle okul çağındaki çocukların hem gelişimlerinin devam etmesi hem de yemek yeme alışkanlıklarının oluşturulması açısından tatil döneminde çocukların doğru beslenmeleri son derece önemlidir. Çocukları sıkmayan kurallarla beslenme alışkanlıklarının devam ettirilmesi gerekir. Bu dönemde ebeveynler okul döneminde zaman bulunamayan besleme alışkanlıklarının kazandırılması konusunda tatili avantaja çevirebilirler.
Çocuklarımızın sağlığına ve kilosuna yön verecek ipuçları:
- Sabah kahvaltısı olmazsa olmaz: Tatil günleri kahvaltı öğününün birlikte yapılmasına özen gösterilmelidir.
- Çocuğunuzun sütünü ihmal etmeyin: Büyüme – gelişme için süt tüketimini tatilde takip edilmelidir. Günlük 3 porsiyon süt ve süt ürünleri tüketimi sağlanmalıdır.
- Gazlı, yağlı ve şekerli yiyeceklerin çocuğunuza hiçbir faydası yok: Yağ ve şeker içeren besinlerin içeriğinde çocuğunuzun gelişimini destekleyici vitamin ve mineraller bulunmamaktadır.
- Birlikte meyve salatası yapın: Çocukların kan şekerini dengeleyerek bir sonraki öğüne kadar tok kalabilmelerini sağlamak ve abur cubura yönlenmelerini önlemek için ara öğünlere özen göstermeniz gerekiyor.
- Düzenli uyku uyumasını sağlayın: Tatil boyunca akşam geç yatmak, sabah geç uyanmak çocuğun alıştığı sağlıklı uyku düzeninden kopmasına neden olabiliyor. Ancak, düzenli uyku çocukların sabah daha enerjik uyanıp güne daha zinde başlamalarına yardımcı olacağından, uyku düzenini mümkün olduğunca okul dönemindekine yakın tutun.
- Fiziksel aktivitelere yönlendirin: Çocuğunuzun tatil döneminde yapacağı düzenli egzersiz, kaslarının gelişmesini, boyunun uzamasını, kendine güveninin artmasını ve iyi bir tatil geçirmesini sağlayacaktır.
Tatilde çocuklarınıza yapabileceğiniz birkaç sağlıklı tarifler:
- Brownimsi kek
1 çb keçiboynuzu özü ya da keçiboynuzu pekmezi
2 yumurta
1/2 çay bardağı süt
2/3 çay bardağı kakao
1,5 su bardağı tam buğday unu veya yulaf kepeği
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
1 çay bardağı fındık / file badem / ceviz
50 gr. en az %70 bitter çikolata
Fırını 180 dereceye ayarlayın ve tepsinize pişirme kağıdı serip kenara alın. Fındık ya da ceviz kullanacaksanız tavada hafifçe kavurun. Yumurtaları pekmez ya keçiboynuzu özü ile güzelce köpük köpük olana dek çırpın. Sütü, kakaoyu ekleyin kaşıkla karıştırın. Unu kabartma tozunu, fındıkların yarısını ve parçaladığınız bitter çikolatanın yarısını ekleyin, kaşıkla karıştırmaya devam edin Karışım homojen hale gelince fırın kabına dökün, kıvamının koyu olmasından korkmayın. Üzerine ayırdığınız fındıkları ve bitter çikolatayı serpin. Sadece 12 dakika pişirin ve soğumaya bırakın.
- Besleyici, fit poğaça
2 yumurta (birisinin sarısı üzerine)
1 çay bardağı yoğurt
4 yemek kaşığı lor peyniri
2, 5 – 3 su bardağı tam buğday unu yada çavdar unu
1 havuç rendesi
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 paket kabartma tozu
Maydanoz, dereotu
Susam, çörek otu
Geniş bir kaba un hariç tüm malzemeleri ekleyip karıştırın. En son unu da ekleyin ve yoğurun. Hamur kulak memesi kıvamına gelince hamurdan cevizden az büyük parçalar koparın ve elinizde yuvarlayın, daha sonra elinizle bastırarak açın. Arasına peynirden koyun. Yumurtanın sarısını çırpın ve poğaçaların üzerine sürün. Üzerine susam ve çörek otunuzu serpin. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırına verin. Afiyet olsun.
Hayat boyu bireyin sağlığını etkileyen çocukluk dönemi beslenmesi hayatın her dönemi gibi sadece bir kere yaşanıyor. Bu yüzden bilinçlenerek çocuklarımıza ihtiyaç duydukları olan besinleri ihtiyaçları olan miktarda vermek çok önemli.
Yazımı burada sonlandırırken herkese sağlıklı günler, iyi tatiller dilerim.