Merhaba sevgili okuyucularım bu hafta sizlerle toplumdaki yazılı olmayan ahlaki kurallar hakkında farkındalık oluşturmak adına sizlerle bir yazı paylaşmak istiyorum.
Öncelikle kendimizde ve çevremizde dikkat etmemiz gereken kurallar:
* Bir kişiyi telefonla iki defadan fazla aramamaya dikkat edin. Çağrınıza cevap veremediyse demek ki o an başka önemli işleri olabilir.
* Ödünç olarak aldığınız parayı , diğer kişi size borcunuzu vermeniz gerektiğini hatırlatmadan iade edin. Bu sizin güvenilir ve dürüst olduğunuz anlamına gelir. Aynı şey para haricinde diğer şeyler için de geçerlidir.
* Eğer biri sizin için bir yemek siparişinde bulunuyorsa menüdeki en pahalı yiyeceği sipariş etmeyin. Mümkünse kendi yiyeceklerinden sizin içinde sipariş vermelerini rica edin. Bu kişinin nazik ve düşünceli olduğunun göstergesidir.
* Hiç kimseye “ah niye evlenmiyorsun, neden bu kadar evlilik için geç kaldın?”, “çocuğun yok mu, olmuyor mu? istersen sana bir doktor tavsiye edebilirim.”, “ çocuğunuz tedaviyle mi oldu?”, “işe girmiyor musun? Çalışmayı düşünmüyor musun?”, “ ev niye almadınız?”, “neden bir araba almıyorsunuz?”, “paranı ne yapıyorsun?”, “tatile gidecek parayı buluyorsunuz ama bir arabanız yok?” vb. gibi garip sorular sormayın bunlar sizin sorununuz değil.
* Kapıdan ilk siz girdiyseniz arkanızdan gelen kişi için kapıyı daima açın. Erkek ya da kadın, yaşlı ya da genç veya çocuk olması fark etmez. Toplum içinde birine iyi davranmak sizi küçülmez.
* Bir arkadaşınız sizin için ödeme yaptıysa bir dahakine mutlaka siz ödeme yapın.
* Toplum içinde herkesin bir farklı görüşü vardır bu farklı görüşlere saygı duyun. Unutmayın sizin 6 gördüğünüzü bir diğeri 9 görebilir. Ayrıca farklı bir görüş alternatifleri çoğaltabilir.
* İnsanların konuşmasına izin verin sözlerini bölmeyin ne dediklerini daha iyi anlamak için filtreleyin.
* Toplum içinde konuşurken konunun dışına çıkmayın. Konuştuğunuz konuyu anlaşılır şekilde ifade edin.
* Birisiyle şakalaşırken bu şakadan yaptığınız kişi hoşlanmamışsa bir daha ona bu şekil davranmayın.
* Birisi size yardım ettiğinde mutlaka “teşekkür ederim.” deyin. İnsanlara bu yardımı yapmak zorundalarmış gibi davranmayın.
* Toplum içinde eşinizi, arkadaşlarınızı, çocuklarınızı eleştirmeyin. Baş başa kaldığınızda yapıcı eleştiriler yapın.
* Birinin kilosu hakkında; “ harika görünüyorsun.” demeniz yeterli. Kilo hakkında konuşmak isterse kendisi konuyu açabilir.
* Biri size telefonunda ya da bilgisayarında bir fotoğraf gösterirse bu fotoğraf dışında sağa sola kaydırmamaya dikkat edin kişinin özeline saygı duyun.
* Bir arkadaşınız size doktor randevusunun olduğunu belirtmişse, bunun ne için olduğunu öğrenmeye çalışmayın. “Umarım iyisindir ihtiyacın olduğunda burada olduğumu bil” demeniz yeterli. Arkadaşlarınızı, onun kişisel rahatsızlıklarını söylemeye zorlamayın. Bilmenizi isterlerse zaten söylerler.
* Çalıştığınız yerlerde temizlik çalışanına bir “günaydın, kolay gelsin, iyi günler” demeyi alışkanlık haline getirin. Saygı göstermenin statüsü yoktur.
* Bir kişi doğrudan sizinle konuşuyorsa ve siz elinizde telefona pür dikkat bakıyorsanız bu bir kabalıktır. Birileriyle buluşuyorsak elimizden telefonları bırakalım olmaz mı:)
* Sizden istenilmediği sürece kesinlikle kimseye tavsiye vermeyin.
* Kimseye gerek yokken eğer ki kamu memuru değilseniz birinin yaşını ve maaşını sormayın.
* Sizi doğrudan ilgilendirmeyen hiçbir şey olmadıkça yalnız işinize odaklanın.
* Sokakta biriyle karşılaştıysanız ve konuşmak zorundaysanız güneş gözlüğünüz varsa lütfen çıkartarak konuşmaya dikkat edin. Göz teması kurmak konuşmak kadar değerlidir.
* Toplum içinde zenginliğinizden ne kadar çok kazandığınızdan bahsetmeyin. Yediğiniz içtiğiniz şeylerin parasından konuşmayın. Diğer yanda bir arkadaşınıza yemek ikram ettiyseniz bunu ona sürekli olarak hatırlatmayın. İkramlarınızı unutun ya da söyleme vuracaksa hiç kimseye ikramda bulunmayın. Çocuğu olmayan insanların yanında çocuklarınız hakkında konuşmayın.
* Toplum içinde cep telefonu ile konuşurken sessiz şekilde konuşmaya dikkat edin.
Eveet sevgili okuyucularım bir sürü toplum içinde uyacağımız kurallar var. Şimdi siz bu yazıyı okurken içinizden trafik, ticaret ahlakı, kadına ve çocuğa saygı ile ilgili uyulması gereken kurallar aklınıza gelmiştir. Toplumumuz daha çok yozlaşmadan Bu kurallara bir yerden başlamak gerekiyor.
Sevgiyle kalın.