Sevgili okuyucularım; bu hafta sizlere geçtiğimiz çarşamba günü "14 kasım dünya diyabet günü" olması itibariyle gün geçtikçe katlanarak artan halk arasında seker hastalığı olarak bilinen diyabet hakkında farkındalık oluşturmak istedim. Daha önceki yazılarımda diyabet hastalığında nasıl besleneceğimizi anlatmıştık. Bugün ise sizlere dünyada ve ülkemizde durumun ne kadar ciddi olduğunu, özellikle tip 2 diyabete yakalanmamak için hayatimizde ne gibi değişikler yapabileceğimize kısaca değineceğim. Asil olarak ise sizlerle tip 2 diyabet konusunda kimlerin risk altında olduğunu, kendimize küçük bir test yaparak ne durumda olduğumuzu gözden geçirmek istiyorum.
Şeker hastalığı(diyabet), tüm dünyada ve ülkemizde görülme sıklığı giderek artan, ciddi organ kayıplarına yol açan ve insanların yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilen kronik bir hastalık olarak kabul edilmektedir. Dünyada 450 milyon diyabetli var. 20 yıl sonra bu sayının %60 artarak yaklaşık 800 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor. Dünya Sağlık Örgütü (WHO)’ne göre, dünya tarihinde ilk kez bir sonraki kuşağın ömrü, önceki kuşaktan daha kısa olabilir. Bunun sebebi olarak yeni kuşağın hareketsiz bir yaşam sürmesi ve kötü beslenmesi gösterilmektedir. Ülkemizde ise durum daha kötü durumda ve araştırmalara göre 10 yıl içinde diyabet %100 artış göstermiş durumda. Bireyleri bu hastalıktan korumak veya hastalığın etkilerini en aza indirmek için beslenme, egzersiz, tıbbı tedavi ve eğitimden oluşan dört temel yöntemle mümkündür. Kısaca diyabetten korunmak için yaşamınızda, başta beslenme alışkanlıklarınız olmak üzere bazı değişikliklerin oluşması gerekmektedir. Şeker hastalığını öğrenmek, onu kontrol altına almanın ilk adımıdır. Kan şekerini oluşturan asıl kaynak yiyeceklerdir ve bu nedenle sağlıklı beslenme diyabette tedavinin temelidir.
Eğer diyabet hastası iseniz, tedavinizdeki amaç bozulan kan glukoz düzeyini ayarlamak böylece komplikasyonların gelişimini önlemek veya gelişmiş komplikasyonların seyrini yavaşlatmaktır. İyi bir diyabet kontrolü, kan glukoz düzeyinin mümkün olduğunca normale en yakın tutulması anlamına gelmektedir. Bunun için diyabetli bireyin ve yakınlarının mutlaka diyabet ve tedavisi konusunda eğitim alarak bilinçlenmesi gerekmektedir. Diyabet tanısı konulduktan sonra uygulanan tedavi diyabetin komplikasyonlarını önleme anlamında önemli iken diyabet ortaya çıkmadan riskli bireylerin önlem alması diyabetten korunma anlamında önemlidir.
Tip 2 şeker hastalığı riskini artıran temel nedenleri sizlere kısaca söyleyecek olursam; obezite, ailesinde diyabetli birey bulunan kişiler, 4 kg’dan daha ağır bebek doğuran kadınlar, stres altındaki bireyler, bozulmuş glukoz toleransı olan bireyler, 40 yaşından büyük olanlar ve hareketsiz bir yaşam sürdüren bireyleri sayabiliriz. Bu riskleri taşıyan bireylerin ara ara sağlık taramaları ile diyabet kontrolü yaptırmaları diyabetin önlenmesi ya da en azından geciktirilmesi bakımından önemli bir uygulama olacaktır. Şimdi sizler ile kısa bir anket yaparak tip 2 diyabet riski durumuza bakabiliriz.
TESTİ YAPIN TİP 2 DİYABET RİSKİNİZİ ÖĞRENİN !!!
Kaç yaşındasınız ?
40 yaşından küçük iseniz (0 puan)
40-49 yaş aralığında iseniz (1 puan)
50-59 yaş aralığında iseniz (2 puan)
60 üzeri iseniz (3 puan)
Cinsiyetiniz ?
Erkek (1 puan)
Kadın (0 puan)
Daha önce hamilelik diyabeti teşhisi konuldu mu ? (sadece kadınlar)
Evet (1 puan )
Hayır (0 puan)
Anne, baba veya kardeşiniz diyabetli mi?
Evet (1 puan )
Hayır (0 puan)
Daha önce size yüksek tansiyon tanısı konuldu mu?
Evet (1 puan )
Hayır (0 puan )
Fiziksel olarak aktif misiniz ?
Evet (0 puan )
Hayır (1 puan )
Boy kilo oranınız ? (boy kilo oranına göre hesaplanacak: kilo(kg) ÷ 〖boy(m)〗^2 )
24,9 dan küçük ise (0 puan )
24,9 ve 29.9 arasında ise ( 1 puan)
30 ve 39.9 arasında ise ( 2 puan)
40 ve üzeri ise (3 puan)
Kaynak : Türk Diyabet Cemiyeti
*** Lütfen puanlarınızı toplayınız. Eğer toplam puanınız 5 veya 5’ten büyük ise; yüksek diyabet riski taşımaktasınız. Tip 2 diyabet erken evrelerinde pek belirti göstermez. İleride diyabet hastası olmamak için fiziksel aktivite ve beslenme alışkanlıklarınız konusunda kendinize dikkat etmeli ve kilo almamalısınız. Bu konuda daha ayrıntılı bilgi almak ve diyabet testi yaptırmak için lütfen bir aile sağlığı merkezine başvurun veya doktorunuzla görüşün.
Sevgili okuyucularım diyabet basit gibi gözüken ancak hayatınızı ve sağlığınızı ciddi derecede olumsuz etkileyen bir hastalık olduğunu unutmayın. Yaşam tarzı değişikliği sizin için ilk adım olucaktır. Dengeli beslenin, hareket edin ve diyabetten korunun.