Kilo fazlası olan kişilerin bir kısmı hemen, çok kısa sürede yaşam tarzını değiştirmeden zayıflamak ister. Bu yüzden de sağlıklı ve kalıcı olmayan zayıflama yöntemlerine başvururlar. Bu nedenle bu haftaki yazımda danışanlarımdan ve sizden aldığım dönütler çerçevesinde bana sorduğunuz sorularla birlikte, diyette doğru bilinen yanlışlara değinmek istedim.
Günümüzde gerek sosyal medyada gerekse internette çok fazla ve gereksiz bilgiler dolaşmaktadır. Hacettepe Üniversitesi tarafından yapılan bir çalışmaya göre medyada yer alan bilgilerin yaklaşık yüzde 70’i hatalıdır. Bu nedenle mantık süzgecinde elemeden her bilgiye inanılmamalı, güvenilir kaynaklardan uzmanların haberlerinden yararlanılmalıdır.
Beslenme ve diyet konusunda ise hemen hemen herkesin bir söyleyeceği vardır; kendinde uygulayıp sonuç aldığı veya bu konuda uzman olmayan birinden görüş aldığı bir öneri. Bu doğru - yanlış diyet önerileri insanların kafasında soru işaretleri bırakmakta bu da kişide yanlış uygulamalara ve sonucunda problemlere, çeşitli hastalıklara yol açmaktadır.
İşte yanlışlar:
• Aç kalmak zayıflatır!
Zayıflamak uğruna aç kalmak, öğün atlamak sanılanın aksine genelde kilo alımı ile sonuçlanmaktadır. Çünkü yeterince beslenemeyen metabolizma, durumu “kıtlık” olarak algılamakta ve tüketilen her besini savunma mekanizması olarak (yarın bir gün tekrar aç kalırsam enerji olarak kullanırım mantığı ile) vücutta yağ şekline depo etmektedir.
• Zeytinyağı mucize bir yağdır!
Zeytinyağı önerdiğimiz yağlardan biridir. Omega - 9 yağ asitlerini içermektedir. Fakat beslenmede yararlı diyerek bolca tüketilmemelidir. Sonuçta katı da olsa sıvı da olsa 1 gram yağ 9 kalori enerji vermektedir. Dolayısıyla fazlası kilo aldırmaktadır ve oluşan şişmanlığa bağlı olarak bazı sağlık problemleri de ortaya çıkmaktadır.
• Light / Diyet ürünler zayıflama diyetlerinde serbestçe tüketilebilir!
Bir ürünün üzerindeki “light” veya “diyet” ibaresi o besinin gün içerisinde serbestçe tüketilebileceği, enerjisinin olmadığı anlamına gelmemektedir. Sonuçta lezzet veren birtakım öğeler (yağ, şeker, un, tuz...) mevcuttur. Bunlardan herhangi birinde yapılan bir azaltma diğerindeki artış ile kapatılmakta ve lezzet bu şekilde korunmaktadır. Bu ürünlerin kalorisi vardır.
• Soda ile maden suyu aynıdır. Yemekten sonra içmek zayıflatır!
Maden suyu, doğal kaynağından çıkan, mineral içeriği sudan daha yoğun bir sıvıdır. Soda ise herhangi bir suya asit (karbondioksit) eklenmesi ile elde edilen içecektir. Sağlıklı kişiler günlük içmesi gereken suyu yeterli tükettikleri taktirde en çok haftada 6-7 kez 200 ml kadar maden suyu tüketebilir. Sindirimi kolaylaştıran bu içeceğin yağ yakıcı bir işlevi bulunmamaktadır.
• Aç karnına limon veya greyfurt suyu içmek yağları eritir!
Herhangi bir yiyecek veya içeceğin tüketilmesi ile vücuttaki depo edilen yağlardan kurtulmak mümkün değildir. Özellikle mide rahatsızlığı olan bireylerin aç karnına bu suları içmesi zararlı olabilir.
• Kepekli ürünlerin kalorisi düşüktür!
Hemen hemen hiçbir ürünün kepekli alternatifi, normal çeşidinden daha düşük enerji içermemektedir. Sadece kan şekeri, kolesterol ve tansiyon seviyelerini dengelediği ve tokluk hissi verdiği, posa içerdiği için dışkılama sayısını ve miktarını artırdığı için kepekli ürünler daha sağlıklıdır.
Unutmayalım ki Publilius Syrus’un dediği gibi ‘Sağlık ve sağduyu, yaşamın bize sunabileceği en değerli nimetlerdir’’.
Sağlığınızı yanlış bilgilerin yönlendirmesine izin vermeyin. Sağlıklı günler dilerim.