Gebelik yetişkin bir kadının en heyecanlı süreçlerinden biridir. Hamileliğini öğrenen kadınların beslenme konusunda ne yapması gerektiği hakkında akıllarında birçok soru oluşmaktadır. Ben de bu yazımda sizlere danışanlarımdan da gelen soruları ve gebelikte beslenmede yapılması gerekenlerden bahsedeceğim.
Sevgili okuyucularım, gebelik döneminde bebeğin sağlıklı gelişimi için kendinize daha çok dikkat etmelisiniz.Hamilelik döneminin sağlıklı ve kaliteli geçirebilmek, bu döneme ait komplikasyonları en aza indirmek ve sağlıklı bir bebek dünyaya getirebilmek için yeterli ve dengeli beslenilmelidir. Bu dönemde 9-12 kg ağırlık kazanımı normaldir.

MİDE YANMALARI ?
Gebelik sürecinde en sık karşılaştığım sorunlardan biri de mide ekşimesi, yanmaları oluyor. özellikle sabah uyanınca mide yanması hissedebilirsiniz. Bunu önlemek için rahat elbiseler giyebilirsiniz. Uyurken başınızı yüksek olacak şekilde yerleştirebilirsiniz. Soslu , yağlı ve baharatlı yiyeceklerden uzak durmalısınız. Ayrıca sabah yataktan kalkmadan önce kraker, sade kızarmış ekmek gibi besinler tüketebilirsiniz.

İLK 3 AY :
Gebeliğe bağladığınız ağırlık fazla ise ilk 3 ayda tükettiğiniz kaloriyi arttırmamalısınız. Hatta doktor kontrollü sağlıklı bir beslenme programına başvurabilirsiniz.

GEBELİKTE ŞEKER ( GESTASYONEL DİYEBET)
Gestasyonel diyabet gebelikte olaşan bir şeker çeşitidir. Ailede diyabet öyküsü bulunuyorsa veya gebelikte kötü beslenmeyle ortaya çıkabilir. Bu hastalık annede tansiyona, bebeğin ise iri doğmasına sebep olur. Tedavisinde insülin veya sağlıklı diyet uygulamasına başvurulabilir.

GEBELİKTE YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
• İlk 3 aydan sonra, sağlıklı bir bebeğin gelişimi için günlük 300 kalori civarında fazladan enerji alınmalıdır.
• Hamilelik döneminde kaliteli besinlerde yeterli miktarda tüketilmelidir.
• Et, süt, meyve, sebze, tahıl ve ekmek besin gruplarından yeterli ve dengeli tüketmeniz, hamilelik döneminde artan besin öğesi gereksiniminizi karşılamanın en kolay ve zahmetsiz yoludur. Böylelikle gereksinimlerinizi karşılamış ve sağlıklı olan düzeyde, vücut ağırlığındaki artışı sağlamış olursunuz.
• Bebeğin gelişimi için günlük ekstradan 20 gr protein alınmalıdır.
• Bebeğin beyin gelişimi açısından haftada 2 kez mutlaka balık veya balık tüketemeyenler için balık supplementi kullanılmalıdır.
• Demir emilimi için çay - kahve sınırlaması yapılmalıdır.
• Sıvı alımı hamilelik döneminde ihmal edilmemeli, kilogram başına 35 ml su tüketilmelidir.
Sevgili okuyucularım gebelik süresince bebek iyi beslensin diyerek fazla ve dengesiz beslenmek doğru olmadığı gibi doğum sonrası eski görünüme ulaşmak için az yemek de doğru değildir. Temel kuralınız bebeğinizin yeterince yararlanacağı doğru ve dengeli beslenme olmalıdır. Sağlıklı günler dilerim.