Sözlerime Dostoyevski' nin '' Anneler, herşeyi görmeseler bile kalpleriyle duyarlar'' sözüyle başlarken hamilelik döneminde annelerin besinlere olan gereksinimi artar. Dolayısıyla çocuğun sağlıklı olarak dünyaya gelmesi ve gelişmesi için anne ve bebeğin tüm ihtiyaçlarının karşılanması, yeterli ve kaliteli süt salınımı, beslenmenin önemini daha da arttırmaktadır.
Sevgili okuyucularım, hamilelikte yeterli ve dengeli beslenme;
• Annenin gebelik ve emziklilik süresince depoların azalmasını engelleyerek bebeğin beyin ve vücut gelişimini artırmaktadır.
• Bebeğin sağlık düzeyini yükseltir, ileriye dönük kronik hastalıklar riskini önler.
• Erken doğum, düşük doğum ağırlıklı bebek , ölü doğum risklerini azaltır.
Hamilelikte dikkat edilmesi gerekenler:
1.Hamileliğin 2.haftası ile 8.haftası arası beslenmede birtakım güçlüklerin arttığı dönemdir. Bu dönem iştah azalması, sindirim sistemi bozuklukları, özellikle de kusma ve öğürme yeterli besin alımını güçleştirmektedir. Anne adayının kötü bir beslenme tablosuna girmemesi için öğün sayısı arttırılıp yemek miktarı azaltılabilir. Yiyeceklerin iştah açıcı olacak şekilde hazırlanması ve o dönem için istenmeyen besinler ısrarla tüketilmemelidir.
2.Sebzelerin ve makarnanın haşlama sularının dökülmesi, vitamin ve mineral kayıplarına neden olur. Bu nedenle haşlama suları dökülmemeli ve çorbalara kullanılmalıdır.
3.Yemeklerde iyotlu tuz kullanılmalıdır. Hipertansiyon varsa yemekler tuzsuz veya az tuzlu pişirilmelidir.
4.Satın alınırken, taze ve mevsimindeki besinler tercih edilmelidir.
5.Besin çeşitliliğine önem verilmelidir. Bu şekilde birçok vitamin ve mineralin vücuda alınması mümkün olacaktır.
6.Günde en az 8-10 bardak su içilmelidir.
7.Pişirme yöntemi olarak ızgara, buğulama, haşlama, sote kullanılmalı, kızartmadan kaçınılmalıdır.
Doğanın mucizesi Anne sütü
Sevgili okuyucularım ülkemizde her yıl 1-7 Ekim haftası emzirme haftası olarak kutlanmaktadır. Anne sütü ise yenidoğan bebeklerin sağlıklı büyüme ve gelişmesi için gerekli su ve besin öğelerini içeren sindirimi kolay biyolojik bir sıvıdır.
Yaşamın ilk 6 ayında sadece anne sütü vermek ve sonrasında 2 yaş ya da daha uzun süre anne sütüne devam etmek bebek beslenmesi için standart öneri olarak kabul edilmektedir.
Anne sütü proteinlerinin biyolojik değeri yüksektir. Ayrıca sütün yaklaşık %90 ı sudur. Daima temiz ve mikropsuzdur. Hazır ve bedavadır. Özel harcama gerektirmez. Sindirimi kolaydır ve alınan anne sütünün tamamı sindirilir. Bağışıklık sistemini güçlendirir ve bebeği enfeksiyonlardan korur. Bebeklerin beyin gelişimini olumlu etkiler. Bebekle anne arasında, özel sevgi bağı kurulmasını sağlar.
Doğada her canlının sütü, kendi yavrusu için eşsiz ve özeldir. Her bebek için en iyi, en doğal ve en taze besin anne sütüdür. Doğum gerçekleşip anne kendine geldiği anda bebek emzirilmelidir.
Sağlıklı günler dilerim.
Senanur Yeşiloğlu
[email protected]