Umut ile,
Sevda ile,
Düş ile…
Hoş geldin Şehr-i Ramazan.
    Bugün itibariyle soframızda sıcacık pideler, çeşit çeşit yemekler, iftariyelikler yerini aldı.
  Ramazan ayı toplumumuzda önemli bir yere sahip olan, dini gereklilikleri yerine getirdiğimiz  bununla birlikte beslenme düzenimizin de değiştiği, 3 öğün yemek alışkanlığımızı 2 ye düşürdüğümüz, hem bedenimizi hem ruhumuzu dinlendirdiğimiz bir ay.
    Sevgili okuyucularım, Ramazanda yaklaşık 16 saatlik oruç süresince alışılmışın dışında mide aç kaldığı için metabolizma yavaşlar. Uzun süren açlık dönemlerinin, yavaşlayan metabolizmanın vücuda verdiği olumsuzlukları en aza indirmek için bu dönemde beslenmede birtakım değişiklikler yapılmalıdır. Oruç tutma kavramının beslenme açısından en hassas yönü vücudun uzun süre besinsiz kalması nedeniyle, metabolizma ile ilgili değişikliklere yol açabilecek olmasıdır. Besin alımının 2 öğün şeklinde fakat yüklü alınması tüketilen besinlerin daha çok depolanmasına,  kan şekerinde dengesizliklere, uzun sürede kilo artışına neden olmaktadır. Bunun için Ramazan’a özel beslenme alışkanlıkları edinilmelidir.
     Oruç tutan kişilerin beslenme konusunda dikkat etmesi gereken hususlar  vardır. Bunlardan en önemlisi sahur vaktidir. Bireyler günlük yeterli ve dengeli enerji ihtiyacını karşılayabilmek için mutlaka sahur öğününü yapmalı ve tok tutucu, susuzluğu giderici besinlere yönelmelidir. Sahurda peynir , yumurta, yoğurt gibi hafif besinler tüketilmelidir.
     İftarda boş mideye birden yüklenilmemelidir. Uzun saat dinlenmiş olan mideye aniden yüklenmek, iftar sonrasında hazımsızlık, kan şekeri problemlerine yol açabilir. Fazla yemek tüketilmemeli, yavaş yavaş ve küçük porsiyonlar halinde yenmelidir. İftar yemeğine hafif bir çorba ile başlayıp biraz ara verdikten sonra ızgara veya fırında hazırlanmış kırmızı et, tavuk veya balık tercih edebilir,  zeytinyağlı  bir sebze yemeği, salata ile tamamlayabilirsiniz.
    Yaz aylarında sıvı gereksinmesi genelde yüksektir ve bu durum ciddi dehidratasyon (sıvı kaybı) oluşturabilir. Ramazan ayının yaz aylarına denk gelmesi nedeniyle de sahur ve iftarda sıvı alımı çok önemlidir. Günlük su tüketimi en az 2 litre olmalıdır. Su tüketiminin yanı sıra, taze sıkılmış meyve suları, az şekerli veya şekersiz meyve kompostoları, maden suyu, kavun karpuz gibi sulu meyveler tüketilerek sıvı ihtiyacı karşılanmalıdır.
    İftar ile sahur arasına ara öğünler eklenmeli, böylece  hem bir defada fazla miktarda yemenin vereceği olumsuzluklar engellenmeli hem de yavaşlayan metabolizmaya destek olunmalıdır.
    Kızartmalardan, hamur işlerinden, şekerli ve yağ içeren besinlerden, şerbetli tatlılar, tuzlu veya baharatlı yemekler, sucuk gibi sakatat ürünlerinden , gazlı içeceklerden  uzak durulması, gece oluşabilecek hazımsızlıklardan, reflü ve gastrit rahatsızlığından  ayrıca kilo alma problemlerinden koruyacaktır.
    Kan şekerini hızla yükselten besinler yerine posa miktarı fazla olan besinler (kepekli ekmek, tam buğday / çavdar ekmeği, sebze, meyve, kuru baklagiller, ceviz, fındık, badem gibi sert kabuklu kuruyemişler) tokluk hissi sağladığı için tercih edilmelidir. Ayrıca bir Ramazan klasiği olan pideyi iftarda (haftada en fazla 2 kez), tam buğday veya kepekli ekmeği ise mümkünse sahurda tüketmeye özen gösterilmelidir.  Çünkü tam tahıllı unlardan yapılmış ekmek daha uzun süre tok tutar. İftarda pide yerken 1 avuç büyüklüğündeki pide yaklaşık 50-70 kalori yani 1 dilim ekmek kalorisine eş değerdir.
    Tatlı tüketimi haftada 1-2 kez ile sınırlanmalıdır. Tatlılar yerine kuru meyveler(kuru kayısı, kuru incir, hurma ) veya sütlü hafif tatlılar tercih edilmelidir.
    Yavaşlayan metabolizmayı hızlandırmak, kilo alışını engellemek için fiziksel aktivite artırılmalıdır.

RAMAZAN AYINDA DİYET OLUR MU??
Son olarak son günlerde sıkça rastladığım  bu soruyu da cevaplamak istiyorum. 
Evet. Ramazan ayında diyet yapabilirsiniz. Fakat  oruç tutmak bir zayıflama programı değildir. Bir günde almanız gereken besin değerlerini iftar ve sahura akıllı bir şekilde bölüştürerek sağlıklı bir şekilde kilo verebilirsiniz. Bunun için Ramazan’da sıkça yapılan beslenme hatalarından kaçınmalısınız.
Sevdiklerinizle beraber mutlu ve huzurlu bir ramazan geçirmeniz dileğiyle…