Sevgili okuyucularım; bu hafta sizlere ofisime gelen danışanlarımdan sıkça duymaya başladığım safra kesesi hastalıklarında nasıl besleneceğimizden bahsedeceğim. Öncelik safra kesesi organımızı tanımak konuyu daha iyi anlamamızı sağlayacaktır.
Safra kesesi, karaciğerin alt kısmında bulunan 7-10 cm uzunluğunda torba şeklinde bir organımızdır. Başlıca görevi ise; karaciğerin ürettiği safrayı açlık dönemlerinde depolamak ve sindirim sırasında yeniden bağırsağa gönderilmesini sağlamaktır. Düzenli ve dengeli beslenen sağlıklı bir yetişkinde karaciğerde her gün yarım ila bir litre arasında değişen miktarlarda safra üretilerek bağırsaklara dökülür. Safranın iki temel fonksiyonu vardır. Karaciğerde ayrıştırılan maddelerin vücuttan atılımını ve yağlar ile yağda eriyen vitaminlerin emilimini sağlamaktır. Yaş ve şişmanlık ile safra kesesi hastalık riskleri artmakla beraber, 20 – 60 yaş arasındaki kadınlarda safra taşı görülme sıklığı, erkeklere göre 3 kat daha fazla olduğu bilinmektedir. Genel olarak bu kişilerin %70-80’inde şikayet yoktur(sessiz taş). Ancak karın sağ üst kısmında, sırta da vurabilen ağrı, şişkinlik hissi, gıdalara karşı tahammülsüzlük, bulantı ve kusma en çok karşılaşılan belirtilerindendir. Karşımıza en çok çıkan safra kesesi hastalıklarından en önemlileri safra taşı hastalıkları ve akut ya da kronik safra kesesi iltihabıdır (kolesistit). Safra kesesi hastalıklarında uygulanan beslenme programları tek başına hastalığın iyileşmesini sağlamasa da, hastaların sürekli yakındığı sindirim güçlüklerini ve ağrıları önleyebilir.
Beslenmenin safra kesesi taşı oluşmasına etkisi var mıdır ?
Tabi ki de dengesiz beslenme birçok sağlık problemine yol açmakla beraber safra kesesi taşı oluşumuna da sebep olabilir. Genel olarak, yağlı gıdalar içeren ve düşük lifli bir beslenme, safra taşlarının oluşmasına katkıda bulunur. Ne var ki, günümüzün en büyük yanlışlarından olan hızlı kilo kaybı ve aşırı düşük kalorili diyetler, safra kimyasını bozarak safra taşlarının oluşmasına yol açabilir. Beslenmede belli değişiklikler, safra taşı belirtilerini önlemeye yardımcı olacaktır. Beslenmenizde öğünlere dikkat etmek, kilo kontrolünü sağlamak ve aşırı yağlı beslenmekten kaçınmak sizi safra kesesi problemlerine karşı temel olarak koruyacaktır.
Peki nasıl beslenmeliyiz ?