Vücudumuzun yönetim merkezi olan ‘’beyin’’ her gün yiyip içtiklerimizden önemli ölçüde etkilenmektedir. Çünkü vücudumuzdaki diğer hücreler gibi beyin hücrelerimizde oluşum sırasında besin öğelerine ihtiyaç duyar. Daha dünyaya gelmeden anne karnında başlayan bu oluşumda annenin beslenmesi dahi bebeğin beyin oluşumu üzerinde büyük etkilere sahiptir. Gebelikte yetersiz ve dengesiz beslenme sonucu, beyin gelişimindeki negatif etkiler, hayatın ilk iki yılların da kalıcı hasarlara neden olabilmektedir. Düzenli ve sağlıklı beslenerek birçok hastalığın önüne geçilebildiği gibi beyni geliştirmek ve onu beslemek de mümkündür. Yetersiz beslenme, beyin fizyolojisi veya beyin yapısına etki ederek hafıza ve öğrenme yeteneğini etkilemektedir. Bu olumsuz etkiler sonucunda unutkanlık, huzursuzluk, düzensiz düşünme ve zeka gelişiminde yetersizlik gibi sorunlar olur. Beyin fonksiyonlarının bozuk olması ise tüm hayatın kötü geçmesine sebep olur. Beyin gelişimine katkı sağlayacak yiyecekler tüketildiği takdirde, hafızamız da güçlenecektir. Bu yazımda sizlere beyin fonksiyonlarının gelişmesinde etkili olan besin ve besin ögelerinden bahsedeceğim.
Omega-3 deposu BALIKLAR
Omega 3 bir tür yağdır, hatta genelde balık yağı olarak bilinmektedir. Peki omega 3'ü bu kadar önemli kılan nedir? Beyin sağlığı için oldukça önemli bir yağ çeşidi olan omega-3 özellikle soğuk su balığı olan somon, sardalya, uskumru ve ton balığında yüksek oranda vardır. Birçok bilimsel araştırma ile omega-3 ün beyin- hafıza fonksiyonu üzerindeki faydaları ortaya konmuştur. Örneğin yapılan bir araştırmada yüksek omega-3 seviyelerine sahip olan kişilerin demans (bunama) tanısı konmasının, düşük seviyedekilerdeki kişilere göre daha düşük olduğunu belirtmiştir. Diğer bir çalışmada, diyetin hafızayı nasıl etkilediğini görmek; haftada en az 1 kez balık yiyenlerin balık yemeyenlere kıyasla yüzde 10 daha yavaş hafıza kaybı yaşadığını ve balık tüketmeyen bireylere göre 3 yıl daha genç bir hafıza ve düşünce yeteneğine sahip olduğunu kanıtlamıştır. Bu sebepten dolayı sizlerde haftada iki kez balık tüketmeye çalışmalısınız. Eğer balık tüketemiyorsanız balık yağı takviyesi alabilirsiniz.
Beynimizin benzini diyebileceğimiz CEVİZ
İyi bir bitkisel protein kaynağı olmasının yanı sıra, omega-3 kaynağı olan ceviz yalnız beyin gelişimini sağlamakla kalmaz, aynı zamanda kan kolesterolünü düşürücü etkisi ve damar sağlığının korunması açısından oldukça önemlidir. Yapılan bilimsel çalışmalar cevizdeki biyoaktif bileşenlerin, beyin hücrelerini koruduğunu göstermektedir. Cevizin, beynin özellikle hafıza ve mekansal öğrenme gibi kritik bölgelerinde iyileştirici etkisi olduğu belirlenmiştir. Ayrıca ceviz; kalsiyum, magnezyum, potasyum, fosfor ve demir bakımından zengin bir besin maddesidir. Besin ögeleri yönünden oldukça zengin olan ceviz, her yaşta tüketilmesi gerekmekle beraber özellikle öğrenciler açısından hafızayı güçlendirdiği için günde 2-3 tane tüketmelerini öneriyorum.
Badem ile beyniniz GENÇ kalsın
E vitamini yönünden zengin olan badem, aynı zamanda protein, kalsiyum, fosfor, demir ve mineral bakımından da son derece zengindir. Yapılan bilimsel çalışmalar bademin güçlü bir antioksidan etki yaratarak vücutta zararlara neden olabilecek toksinlere karşı mücadele ettiğini ortaya koymuştur. Özellikle Alzheimer hastalığına yakalanmayı azaltabilir. Günlük beslenmemizde ara öğün olarak 7-8 adet badem tüketmek sizler için faydalı olacaktır.
Yumurta
Beyin açısından oldukça önemli olan kolin isimli maddeyi bünyesinde bulunduran ve oldukça önemli bir besin kaynağı olan yumurtayı haftada 3-4 kez tüketmeye çalışmalıyız. Çünkü hafızayı güçlendiren bu maddenin eksik olması bazı şeylerin zor hatırlanmasına sebep olabilir.
Yeşil yapraklı sebzeler
Ispanak, lahana, hardal yeşilliği, şalgam, brokoli, roka, pırasa gibi yeşil yapraklı sebzeler hafıza üzerine doğrudan etkiye sahip olan folik asitten zengindir. Ayrıca B vitaminleri yönünden oldukça zengin olan bu besinler Alzheimer hastalığına yakalanma riskinizi azaltacaktır. Özellikle B6, B12 gibi vitaminlerin mükemmel kompleksi olan bu gıdalar kendinizi dinç hissetmenizi sağlar. Yeşil yapraklı sebzelerde hücreleri olumsuz etkilerinden korumaya yardım eden güçlü antioksidanlar bulunur. Bu antioksidanlar ise yaşlanma etkilerini azaltır, vücudun sağlıklı görünümünü ve kendinizi genç hissetmenize yardımcı olur.
Kırmızı ve Mor Meyveler
Yaban mersini, böğürtlen, çilek, ahududu, nar, kızılcık gibi renkli aynı zamanda lezzetli olan bu meyveler sahip oldukları yüksek antioksidan içeriği ile genel olarak sağlığı koruyucu etki gösterirler. Vücudumuza oldukça faydalı antioksidanlar ile dolu olan bu meyvelerin, yapılan araştırmaların sonucuna göre, beyni de birçok hastalığa karşı koruduğunu ortaya koymaktadır. Günümüzde ilerleyen yaş ile birlikte görülme olasılığı artan bunama ve alzheimer gibi hastalıkların uzaklaştırılması konusunda oldukça faydalı oldukları görülmüştür. Ayrıca bu meyveler içerdikleri flavanoller sayesinde hafıza kaybının ilerlemesini yavaşlattığı da bilimsel çalışmalarda görülmüştür. Kırmızı ve mor meyveleri ara öğünlerinizde, smoothielerinizde, tüketebilirsiniz. Küçük taneli olan bu meyvelerin 1 fincanı, 1 meyve değişimine denk gelmektedir.
Tüm bu yiyecekler, beyni geliştirme veya beyin sağlığınızı koruma özelliğine sahiptir. Bu yüzden, kendinizin ve ailenizin beslenme planına bu yiyecekleri dahil etmelisiniz. Sağlıklı ve dengeli bir beslenme, vücudunuzun çok daha uzun bir süre en iyi şekilde kalmasını sağlayacaktır. Her gün seçiminizi doğal ve faydalı yiyeceklerden yana yapın. Sağlıklı günler dilerim.