Sağlıklı dengeli beslenmenin altın kuralıdır 3 ana 3 ara öğün şeklinde beslenmek. Kan şekerini dengede tutabilmek, açlık krizlerini önlemek, bir sonraki öğünde yiyeceğiniz besinlerin miktarının artmasını önlemek için gereklidir.
Sevgili okuyucularım, bu yazımda size kafaları en çok karıştıran konu olan “öğünler”e değinmek istedim. Kimi diyor 6 öğün yemeden olmaz, kimi diyor 2 öğün en iyisi…
Günde kaç öğün yemeli?
Ne yazık ki beslenme biliminde her sorunun cevabı içeriğe göre değişebiliyor. Öncelikle göz önünde bulundurmamız gereken faktör kişinin yaşam tarzı ve rahatsızlıklarıdır. Amacınız kilo vermek mi, yağ kaybetmek mi, kas kazanmak mı, sağlıklı ve uzun bir ömür yaşamak mı, rahatsızlıklarınız var mı; insülin direnciniz mi, var ya da hipogliseminiz mi? Vereceğiniz cevaba göre sizin için ideal öğün sayısı değişiklik gösterir.
Genel olarak sık sık ufak öğünlerle beslenmenin metabolizmayı hızlandıracağına ve kilo vermeyi kolaylaştıracağına inanılır. Aksine doğrusu ise yemek yemek metabolizmayı çalıştırmaktadır.
Sevgili okuyucularım, yemekten sonra ilk yarım saatte kan şekeri en yüksek değere kadar çıkar. İnsülin hormonu salgılaması sonucu yavaş yavaş düşer. En çok düştüğü saat yemekten sonra 3 üncü saattir. Çünkü 3 saat sonra insülin hormonu en yüksek düzeyde salgılanır ve kan şekeri en alt değerine ulaşır. Kan şekerinin çok düşmesine izin vermemek için 3 saatte bir beslenmelidir. Eğer metabolik bir rahatsızlığınız varsa; şeker hastasıysanız veya hipoglisemi şikâyetiniz varsa mutlaka bu kurala uyulmalıdır.
İç organlarımızı sadece besin alarak çalıştırabiliriz. Çünkü besinleri yemek, sindirilmek sindirilen besinlerin kana geçmesi dokulara hücrelere giderek işlenmesi ve yakılması ve enerji oluşturması için çok fazla enerjiye ihtiyaç vardır. Bu işlemler için de gerekli enerjiyi besinlerden alabiliriz. Aç kalırsanız bu işlemler gerçekleşmez bu nedenle zayıflayamazsınız veya bir süre zayıflayıp sonra durabilir.
Zayıflama diyeti yapan insanlar zayıflamaya başlarlar. Bir süre zayıflarlar sonra zayıflama durur. Bunun olmaması için az ve sık yemek, yeterli ve dengeli besin içeren bir zayıflama programı uygulamaları gerekir. Kaçırılan her öğün, metabolizmayı durdurur ve bir sonraki öğünlerin yağa çevrilip depolanmasına, vücutta ödem oluşumuna ve kilo alımına neden olur.
Az yemek ustalık, çok yemek hastalıktır. Belli bir öğün sayısına, zamana odaklanmak yerine, acıktığınızda yemek yemek ve doyduğunuzda yemek yemeyi bırakmak, bir sonraki öğün için de tekrar acıkmayı beklemek bence en ideali. Sağlıklı günler dilerim.