Merhaba sevgili okuyucularım, bu hafta bu yazıyı yazarken içim biraz buruk. Batı Antalya gazetesinde 2 aydır yazıyorum. İnanç abi, Fatoş abla ve diğer çalışanlar, biz bir aileydik. Şimdi onların gazeteyi bir başkasına devretmesi zor olsa gerek. Ofise gidince masalarında başka yüzleri görmek içimizi acıtacak, dile kolay 20 yıldır bu işe gönül vermişlerdi. Kararlarına elbette saygı duyuyorum. Her şeyin hayırlısı..
Bu bir veda sözleri değil. Evet, Batı Antalya gazetesi yeni sahibini bekliyor. Belki yazmaya devam etmek nasip olur şuan ben de bilmiyorum. Bu hafta yazdık, haftaya veda da edebiliriz…
Sizlere 2 ay boyunca bir şeyler katabildiysem ne mutlu bana. Bu fırsatı tanıdıkları için Batı Antalya gazetesine teşekkürü borç bilirim.
Bu süreçte eğer tekrar burada buluşmak nasip olmazsa, sizden gelen her türlü sorulara, şu konuyu bir de pembe önlüklü diyetisyenimden duymak istiyorum dediğiniz konulara, ben açığım. Mail adresim [email protected], sosyal medya hesaplarım ve yakında faaliyete açacağım ‘Senanur Yeşiloğlu Beslenme ve Diyet Danışmanlık Merkezi’ ofisimden bana ulaşabilirsiniz.
Bu hafta 10-17 Nisan Kalp Sağlığı Haftası. Günümüzde gelişen bilime rağmen tüm dünyada ve Türkiye’de ölüm nedenlerinin başında Kalp Damar Hastalıkları gelmektedir. Kalp sağlığını tehdit eden başlıca unsurlar ise: Obezite, kolesterol, hipertansiyon, diyabet rahatsızlığı ve sigara kullanımıdır.
Kalp sağlığında bedene uzun vadede yatırımlar yapılmalıdır. Kan şekeri, kolesterol ve kan basıncı gibi değerlerin belirli seviyelerde tutulmasına dikkat edilmelidir. Bu yüzden aşağıdaki altın kurallar yaşımız kaç olursa olsun çok önemlidir:
• Beslenmede yağ azaltılmalıdır. Toplam yağ tüketimi günlük aldığımız kalorinin yüzde 30’unu geçmemelidir. Diyette yağı azaltmanın birçok yolu vardır:
Tüketilen tüm besinlerin yağ miktarı dikkate alınmalıdır. Çok fazla yağ içermeyen sağlıklı bir diyet, sebze ve meyveler, tahıllar, yağsız kırmızı et, derisiz kanatlı tavuk eti, balık ve düşük yağlı besinlerle oluşturulabilir.
Süt ve süt ürünlerinin yarım yağlı veya az yağlı olanları tercih edilmelidir. Yağı azaltılmış süt ve süt ürünlerinin bileşiminde diğer besin öğeleri açısından hiç fark olmadığı için bu ürünleri tercih etmek kalp damar hastalıklarından koruyucu olacaktır.
Yemeklerin pişirilmesinde katı yağlar az kullanılmalıdır.
Satın alınan besinlerin etiketleri üzerindeki yağ miktarları kontrol edilmelidir. Hazır besinlerden düşük yağlı olanlar tercih edilmelidir.
• Beslenmede balığa daha çok yer verilmelidir. Haftada 2 kez deniz ürünleri tercih edilerek, deniz ürünlerine de uygun pişirme yöntemi kullanılarak daha sağlıklı yağ alımı oluşturulabilir.
• Günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketilmelidir. Sebze ve meyvelerin yağ içeriğinin düşük, posa içeriğinin yüksek olması nedeniyle kronik kalp hastalıklarından (KKH) korumada olumlu etki yaptıkları belirlenmiştir.
• Ceviz, fındık, badem vb. sert kabuklu meyveler içerdikleri tekli doymamış yağ asitleri ve lipit olmayan bileşenleri ile kolesterol ve lipoproteinleri düşürücü etkiye sahiptirler. (3 büyük prospektif çalışmada haftada 1-4 porsiyon sert kabuklu meyve tüketiminin KKH riskini yüzde 40 oranında azalttığı belirlenmiştir. Bu meyveler, LDL kolesterolü yüzde 16 oranında azaltarak, serum lipid profilinin iyileştirir.)
• Posadan zengin besinler, kan kolesterol düzeyinin düşürülmesine yardımcı olur.
• Fiziksel aktivite arttırılmalıdır. Aktif yaşam, kan kolesterol ve TG düzeylerini normalde tutar, HDL’yi arttırır, kan basıncını düşürür, stresi kontrol etmeye yardımcı olur, enerji harcayarak vücut ağırlığının kontrol altında tutulmasının sağlar.
• Sigara bırakılmalıdır. Sigara, kan basıncını ve kalp atım hızını arttırır, HDL kolesterol düzeyini düşürür.
Sevgili okuyucularım kalbimiz değerli, sağlıklı beslenerek ona iyi bakın. Sağlıklı günler dilerim.